Sultan Ahmed’in Kösem’in kucağında hayata vedası yürekleri dağladı!

TV Programları

ChMDVG5U4AItgRB

Geçtiğimiz perşembe akşamı Sultan Ahmed, Sarayın bahçesinde Kösem Sultan kucağında, karlı bir gecede hayata veda etti. Bu sahne izleyicin yüreğini dağladı.

Sultan Ahmet öleceğini biliyordu. Yahudi hekimin verdiği ilaçlar kifayet etmedi, kan tükürdü. Biricik karısı, gençlik aşkı Kösem için kuyumcu başına en güzel hediyesini hazırlattı. Yeşil zümrüt küpeleri hediye etti. En güzel hediyesi, çok az sultana nasip olan nikahtı. Onu dini nikahına aldırttı.

Şehzade Osman ve Mehmed ise yeniçeri ocağını ziyaret ederler. Mehmed’in yeniçerinin önünde Osman’a yaptığı saygısızlık iki kardeş arasındaki gerilimi doruğa çıkarır. Sultan Ahmed oğulları arasındaki kıyasıya kavgaya şahit olunca, sarayda ipler gerilir.

ChJ_Y6dUoAA91XB

Yasemin’in kız kardeşi olduğunu öğrenen Kösem büyük bir şok yaşar. Safiye ile savaşında daha önce babasını kurban veren Kösem, kardeşini kurtarmak için yetişmeye çalışır.Safiye ile aralarındaki bu savaşa bir son vermek isteyen Kösem, İskender’den can düşmanını öldürmesini ister. İskender Safiye Sultan oğlu olduğu , yani bir şehzade olduğu öğrenince şoke olur. Safiye Sultan ile kaçmaya çalışırken yakalanır. Huzura çıkartılır, Sultan Ahmet onu göreve gönderir. Ve yolda kazılı mezarı gören İskender şok olur. Ve boğularak öldürülür.

ChJ6iyvUoAA85T9

Oğlu şehzade İskender’in ölümü Safiye sultanı çılgına döndürür. Mezarını ziyaret etmek ister.

ChJe19fWwAAdF2U

Kösem Sultan, Ahmed ile son geceyi birlikte geçirirler. Bu gece Ahmed veda konuşmasını yapar. “Şehzadelerim, Sultanlarım ve devletim sana emanet Kösem” der. O gece birlikte koyun koyuna yatarlar. Kösem gece uyandığında padişahı yerde bulur. Onu kucağına alır.

fft16_mf6954442

Sarayın ilk gençlik yıllarında Anastasia ile sık sık birlikte oldukları bahçesine çıkartır.

ChKCYywWkAIU4gS

Sultan Ahmet kan tükürüyor, mecali yoktur. Onu kollarında bahçeye taşır.

ChKxsgWUcAEnkbx

Yağan kar altında kucak kucağa geceyi geçirirler. Sultan Ahmet hayata gözlerini yummuştur. Kösem üzüntüden kahrolur. İzleyenlerine de yüreklerini dağlayan sahneler olur bu anlar.

images kösem son

Bu sahneler bana biraz abartılı geldi. Hastalanan hiç bir padişah bu şekilde karısının kollarında ölmez. Bütün saray erkanı seferber edilir. Ama dizi bu deyip geçelim.

Biraz da Sultan Ahmed’in hayatından ve döneminden söz edelim.

Sultan I. Ahmed Han, 18 Nisan 1590 yılında doğmuştur. Babası Sultan III. Mehmed, annesi Handan Sultan’dır. Babasının vefatı üzerine 21 Aralık 1603’te Eyüp Sultan’da kılıç kuşanarak tahta geçti. Sultan I. Ahmet, Kanuni Sultan Süleyman’dan sonraki padişahlar içinde devlet işleriyle yoğun şekilde uğraşan ilk padişah olarak kabul edilir.

Yıldırım Bayezid döneminde başlayıp, Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmed) döneminde kanunlaşan kardeş katli yasasını kaldırmıştır. Yerine ekber ve erşet (ailenin aklı başında olan en büyük üyesi) sistemini getirmiştir. Böylece oğullarından üçü padişah olmuştur. Bunlar sırası ile; Genç Osman, IV. Murad ve İbrahim’dir. Ayrıca kardeşi Mustafa’yı da önceki padişahlar gibi katletmemiş, yaşamasına izin vermiştir. Nitekim kardeşi Mustafa da padişah olmuştur. Bu yeni kanun, kardeş katlini önlemesi açısından Osmanlı tarihinde büyük bir önemi haizdir.

Ocak 1610’da altı büyük minareli ve 16 şerefeli Sultanahmet Camii’nin temel atma merasimi yapıldı. Dinine bağlı bir insan olan Sultan I. Ahmet, caminin temelleri kazılırken eteğinde toprak taşıdı. 9 Haziran 1617’de inşaatı biten Sultanahmet Camii ibadete açıldı. Ayrıca Şehzadebaşı Kuyucu Murat Paşa Külliyesi, İstanbul Mesih Paşa Camii, Elmalı Ömer Paşa Camii onun zamanında yaptırılan önemli mimari eserler arasındadır.

Sultan I. Ahmet yakalandığı tifüs hastalığından kurtulamayarak 21 Kasım’ı 22 Kasım’a bağlayan gece 1617 yılında 27 yaşında vefat etti ve Sultanahmet Camii yanındaki türbesine defnedildi.

Muhteşem Yüzyıl’da Sultan Ahmed dönemi sona erdi. Artık Kösem Sultan’ın oğullarının tahta çıktığı yeni dönem başlıyor. İlerleyen bölümler ne gibi olaylara gebe…

Star Tv ekranlarında devam eden, başrollerini Beren Saat, Ekin Koç, Hülya Avşar, Kadir Doğulu, Mete Horozoğlu, Berk Cankat, Taner Ölmez ve Mustafa Üstündağ gibi ünlü sanatçıların oynadığı dizinin önümüzdeki sezon akibeti merak konusu. Ekin Koç’dan sonra Engin Ayyürek’i aynı ekranlarda Şehzade Mustafa olarak görecekmiyiz.

İyi Seyirler.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilarblog.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir