Abdullah Gül, Başbakan olur mu?

Genel

11 Nisan ’14

Kategori
Siyaset
Abdullah Gül, Başbakan olur mu?

Pek siyaset konuşmak, yazmak istemesem de, bugün ben de yazayım dedim. Düşüncelerimi okuyucularımızla paylaşmak istedim.

Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül, görev süresi doldurdu ve koltuğunu bırakacak. Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile dün olağan görüşmesini yaptılar. Mutlaka Cumhurbaşkanlığı seçim konusunu görüşmüşlerdir.

İki eski dost ve partili anlaşırlar mı? Bilemem ama, benim tanıdığım Sayın Abdullah Gül, attan inip eşeğe binmez. Zaten etik de olmaz. Ben böyle düşünüyorum. Gene parantez içinde belirteyim, günümüz politikalarda her şey olabiliyor.

Konuşulan formül belli… 10 Ağustos’taki Cumhurbaşkanlığı secime Recep Tayip Erdoğan girerse ve de seçilirse, AKP’nin başına ve başbakanlığa Abdullah Gül geçeceği konuşuluyor. Anayasamıza göre başbakanın Millet Vekili olması gerekir. Formül de belli. Tek milletvekili olan Bayburt ili var. Mevcut AKP milletvekili, Bünyamin Özbek istifa edecek, tekrar milletvekili seçimi yapılacak, Abdullah Gül bu ilden milletvekili seçilecek. Ya seçilemezse? 30 Mart seçimlerine göre AKP’nin oyları % 46 mutlaka seçilir. Cumhurbaşkanı olan Erdoğan, Gül’ü başbakan olarak atar sorun hal olur.

Diğer bir formül Abdullah Gül tekrar Cumhurbaşkanlığı seçimlerine girer, AKP de tüzüğünü değiştirir, Recep Tayip Erdoğan görevine devam eder, 2015 seçimlerinde partisinin başında olur, bir dönem daha devam eder.

Başka bir olasılık, Recep Tayip Erdoğan illa cumhurbaşkanı seçimlerine ben gireceğim derse, Abdullah Gül ‘de başbakan olmayı kabul etmez ise, emekliye ayrılır, köşesine çekilir.

İlk turda Cumhurbaşkanı seçilir mi? %50,01 oy alırsa seçilir. Yoksa en yüksek oy alacak iki kişi 24 Ağustos da tekrar seçime girecekler.

Halkın oylarıyla seçilen bir Cumhurbaşkanı yetkili olmak isteyecek, yarı başkanlık istemi tartışıldı ama, şimdilik kabul görmedi. Bu da ayrı bir sorun.

Bütün bu senaryolar önümüzdeki Mayıs ayında netleşeceğini düşünüyorum. 1989 yılındaki rahmetli Turgut Özal’ın uyguladığı formülü de (güdümlü başbakan) çoğunluğun desteklemeyeceğini zannediyorum.

Başa dönersek, Sayın Abdullah Gül ya tekrar Cumhurbaşkanı olur, ya da emekli. Attan inip, eşeğe binmez!

Netice ne olursa olsun, Halkımız Türkiye Cumhuriyeti’nin 12.ci Cumhurbaşkanını seçecek, Memleketimiz ve Milletimiz için hayırlısı olsun.

 

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilar-blog.com

1 thought on “Abdullah Gül, Başbakan olur mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir