AFK (Hazal & Çağatay) çılgınlığı Dünya ülkelerini sardı.

TV Programları

05 Kasım ’13

Kategori
TV Programları

AFK (Hazal & Çağatay) çılgınlığı Dünya ülkelerini sardı.

Türkiye’de 2011 yılında, Adını Feriha Koydum dizisi ile başlayan (Feriha-Emir) aşk tutkusu, Orta-Doğu ülkelerinden sonra tüm Dünya ülkelerine sarmaya başladı.

Ocak 2011 yılında başlayan dizi kısa zamanda ülkemizde çok tutuldu. Hazal-Emir aşkı tüm gönülleri fethetti. İki sezon süren dizi Haziran 2012’de 67 bölüm çekilerek, Hazal Kaya’nın diziden ayrılması ile zorunlu final yaptı. Daha sonra Çağatay Ulusoy tek başına, “Emir’in Yolu” adı altında 13 bölüm daha devam etti. Feriha’sız bu dizi tutmadı, yayından kalktı.

Bu ölümsüz, yürekleri dağlayan aşk dizisi bitti, amma, gönüllerden silinmedi, unutulmadı. Hala daha sosyal medyada gündemde tutuluyor.

Son aylarda Adını Feriha Koydum, diğer Türk dizileri gibi Dünya TV. Pazarına girdi. Birçok ülkede televizyonlarında gösterime başlandı. Gösterildiği ülkelerde, bizde gösterimde olduğu gibi reyting rekorları kırıyormuş. Pakistan, Bosna Hersek, Romanya’dan sonra, şimdide İran Televizyonunda yayına girecekmiş. Tanıtım gösterimleri başlamış.

Pakistan Urdu 1 TV.de reytinglerde haftanın birincisiymiş. Emir ve Feriha çok seviliyormuş. Bosna Hersek’ de Haftalık magazin dergilerinde Çağatay Ulusoy ve Hazal Kaya’nın boy boy resimleri yayınlandığını görüyoruz.

Milliyet’in haberine göre İran televizyonunda yayınlanmaya başlanacak olan dizinin yıldızları Hazal Kaya ve Çağatay Ulusoy Hollywood ünlüleriyle yarışacak derecede büyük ilgi görüyormuş.

Türk dizilerinin % 80 yurt dışına ihracatını sağlayan Colinos Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülken, bölüm başına 200-500 bin dolar alındığını belirtmiştir.  2013 yılında ihraç edilen dizilerden ülkemize 150 milyon dolar döviz girdisi sağlanacağı belirtilmektedir.

Bugün 50 ülkenin televizyonlarında Türk dizileri gösterilmektedir. Türk dizileri ve yapımcılar adına gurur verici bir durum. Türk dizilerinin halen gösterimde olduğu ülkeler;

Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Bosna Hersek, Brunei Sultanlığı, Bulgaristan, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin, Endonezya, Estonya, Fas, Gürcistan, Hırvatistan, Irak, İran, İsveç, İsviçre, Japonya, Karadağ, Katar, Kazakistan, Güney Kore, Kosova, Kuveyt, Letonya, Libya, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Mekedonya, Malezya, Mısır, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, Suriye, Tayland, Tayvan, Tunus, Ukranya, Umman, Ürdün, Vietnam, Yeman ve Yunanistan.

Başlıca sayabildiklerim, Muhteşem Yüzyıl, Adını Feriha Koydum, Karadayı, Huzur Sokağı, İntikam, 20 Dakika, Öyle Geçer zaman ki, Aşk-ı Memnu, Gönül Çelen ve Gümüş gibi dizler. Bunların dışında şu sıralar gösterimde olan birçok dizi de internet üzerinden seyredildiği ifade edilmektedir. Yayınlanan diziler kendi dillerinde alt yazı ya da İngilizce alt yazılı olarak gösterilmektedir.

İlgi gören yapımlar, Aşk, Drama ve aile dizileri olduğu ifade edilmektedir. Şu an yayında olan, Medcezir, Çalıkuşu ve Aşk gibi iddialı diziler de yurt dışında kendilerine Pazar bulacaktır.

Ümit ediyorum, gelecekte ülkemiz bir “Hollywood” gibi isim oluşturup ve Dünya Dizi sektöründe söz sahibi olacaktır.

Bir Med Yapım dizisi olan, Adını Feriha Koydum daha birçok ülkede gösterime girerse şaşırmayalım.  Çağatay – Hazal çılgınlığı Arap ülkelerinde, kendi dillerinde şarkılarda  (Feriha-Emir) Klipleri bolca montaj olarak yapılmaktadır. Benim Facebook’a bu tür Arapça klipler şu günlerde gelmeye başladı bile. Türk dizilerini seyredebilmek için bazı Arap ülkelerinde Türkçe dil öğrenimi artmış. Ne dersiniz Türkçemiz, İngilizceden sonra ikinci bir dünya dili olur mu?

Ne diyelim Ülkemiz, Yapımcılarımız ve Sanatçılarımız adına gurur verici bir olay. Hayırlısı olsun.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir