Reytingler yapımcıların ve oyuncuların kâbusu oldu / Hangi diziler ayakta kaldı, hangileri gidecek?

TV Programları

16 Ekim ’13

Kategori
TV Programları
Reytingler yapımcıların ve oyuncuların kâbusu oldu / Hangi diziler ayakta kaldı, hangileri gidecek?

Yeni sonun başladı ve yeni sezonla birlikte onlarca dizi televizyon kanallarında görücüye çıktı. Ekim ayı içinde de şu sıralar çekim aşamasında olan yeni dizilerde gelecek.

Gelin görün ki, yapımcıların ve Yayıncı Kuruluşların en büyük endişesi izleyici tarafından ilgi görecek mi, dizi tutulacak mı? Sorusu oldu. Takdir edersiniz ki, kaliteli bir dizinin mali portresi de o derece yüksek oluyor. Bir dizinin oyuncuları, teknik ekibi ile beraber en az 120 kişiden oluşur. Kamera önünde asgari 20 oyuncu, konusuna göre figüranlarla 100-200 kişi olabilir. Kamera arkası asgari 40 kişi, 5 kişilik senaryo ekibi, montaj ve dublaj için ortalama 15 kişi ve büro 20 kişi artık hesabı siz yapım. Yapımcı firma 3-4 dizi çekiyorsa 500-600 kişi bu işten ekmek yiyor demektir.

Bir dizinin bölüm maliyeti 500 – 900 bin TL. arasında değişir. Basit bir hesapla bir sezonda 35-40 bölüm çekiliyorsa, toplamda ortalama 36 milyon bir maliyet söz konusu. Bölüm maliyetlerinde en büyük payı başrol oyuncularının aldığı ücretler oluşturur. Başrol oyuncuları günümüzde, bölüm başına 25 ila 75 bin TL. Arasında değişmektedir.

Şayet dizi tutulmaz ise yapımcı firma genelde zarar eder. Bir dizinin tutulup tutulmadığı 5-6 bölümde belli olur. İzleyicinin ilgisini çeken diziler sezon sonuna kadar devam eder.

Yeni sezonda, en çok seyredilen Ulusal Kananlarda başlayan ve geçen sezondan gelen dizilerden, izleyici tarafından tutulan dizileri şöyle sıralayabiliriz.

1.Star TV : Muhteşem Yüzyıl, Medcezir, Benim Hala Umudum Var.

2.Kanal D : Güneşi Beklerken, A.Ş.K, Çalıkuşu, Merhamet, İntikam, Arka Sokaklar.

3.Fox TV : Fatih Harbiye, Karagül,

4. Show TV : Pis Yedili, Dila Hanım.

5.ATV : Kurtlar Vadisi Pusu, Karadayı, Kaçak, Huzur Sokağı.

Kanallarda başa güreşen diziler şimdilik bunlar. Burada adı geçmeyenler tehlike sınırında demektir.

Yeni yayın döneminin ilk ayı Eylül ayında kanalların izlenme oranlarına bakarsak, sıralama şöyle. TNS verilerine göre, dört kategoride Star TV başta olmak üzere sıralama; (Total Tüm Gün, Total-Prime Time, AB. Tüm Gün, AB Prıme Tıme.)

  1. Star TV.   391,70  Ortama Total Share.
  2. Kanal D.  318,12      ”           ”        “
  3. ATV.        306,47      ”           ”        “
  4. Fox TV.   242,98      ”           ”        “

 

Kasım ayında dizilerin durumu tamamen netleşecek. Ayakta kalanlar devam edecek, Saf dışı kalanların yerine yeni diziler yerini alacak.

Hep birlikle bekleyip göreceğiz.

Saygılar, sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir