Dizi filmlerde, Trafik Eğitim Dairesinin alkışlanacak uygulaması;

Güncel

12 Ekim ’13

Kategori
Güncel
Dizi filmlerde, Trafik Eğitim Dairesinin alkışlanacak uygulaması

 

Bazen güzel uygulamaları, insan alkışlamak istiyor. Milyonlarca izleyiciye (vatandaşa) tüm televizyon kanalları bedava eğitim veriyor. İşte böyle olmalı dercesine. Dizilerde rol gereği bütün oyuncular araba kullanıyor. Direksiyona oturduklarında ilk iş, emniyet kemerini takmak oluyor. Milyonlarca göz de bu güzel hareketi görüyor, takmayanları da izliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğünün bilgilendirmesine göre; Dizi yapımcılarıyla yaptıkları görüşmeler sonucunda, son iki ayda bazı televizyon dizilerinde trafik kurallarına uyma oranlarında yüzde yüzlük uyum sağlanmıştır. Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı verilerine göre, Türkiye’de televizyon kanallarında oynayan dizilerde trafik kurallarına uyulup uyulmadığı dizi yapımcıları ile yapılan görüşmelerde neticesinde titizlikle takip ediliyor. Görevliler, dizilerin oynayan bölümlerindeki sahnelerde fotoğraf çekme yöntemiyle trafik kurallarına uyulup uyulmadığı belirleniyor ve sonucu dizi yapımcısına iletiliyormuş.

Ağustos ayında, Emniyet kemeri takmada, % 100 uyulan diziler. TRT 1 “Zengin kız fakir oğlan” , Kanal D “Güneşi beklerken” , Show Tv. “Pis yedili”, ATV “Aldırma gönül” Fox Tv. “Babam sınıfta kaldı”, Atv Doksanlar”.

11 Nisan – 30 Eylül arasında, izlenen 844 dizi bölümlerinde 618 sahnede % 70 oranında emniyet kemeri kuralına uyulmuştur.

Cep telefonu kuralına uyma durumu ise Kanal D’de “Güneşi Beklerken”, Star Tv’de “Benim Hala Umudum Var”, Kanal D’de “Güzel Çirkin” ve Fox Tv’de “Babam Sınıfta Kaldı” isimli dizilerde Ağustos’ta yüzde 100’lük oranla gerçekleşti.

Tespitlere göre, Televizyon kanallarında izlenen 844 dizi bölümünün 259 sahnesinde % 61 oranıyla cep telefonu kuralına riayet edilmiş.

Bu uygulamaların bir de mükâfat yönü var. Emniyet kemeri takma ve araç kullanırken cep telefonu ile ilgili incelemeler sonucu trafik kurallarına uyan dizilere Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanlığı tarafından 2014 yılı Mayıs ayı içerinde ödül verilecekmiş.

Ayrıca, televizyon, dizi, film ve müzik kliplerinde içki görüntüleri de yasaklanmış. Alkol görüntüleri buzlanacakmış. Alkol yasağını RTÜK denetleyip, idari para cezası vermektedir. Bu nedenle, artık dizilerde masada sulu alkol bardağı ve rakı şişesi görmüyoruz.

Bu uygulamaların sonucunda, Emniyet Genel Müdürlüğü dizilerin takibe alınması ile trafik kurallarına uyma % 10‘lardan % 80’lere fırlamış.

Trafik kurallarına uyma konusunda insanların bilinçlendirmesi ve halkın duyarlılığının arttırılması amaçlanan bu tarz çalışmaların devam edileceği sinyalleri verilmiştir.

Emniyet kemeri canınızın sigortasıdır, takmaya ihmal etmeyiniz. Ben de bu nedenle bu güzel uygulamaları alkışlıyorum.

 

Saygılar, Sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: milliyet.com.tr/cansever

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir