Göçmen kuşlardan Kırlangıç kaç defa kuluçkaya yatar?

Doğal Hayat / Çevre

100_5061

Göçmen kuşlardan kırlangıçlar insana en yakın olanlardandır. Bir korunma içgüdüsü olsa gerek, evlerin balkonlarına, saçak altlarına yuvalarını yaparlar.

Benim kırlangıçlar her yıl gelip saçak altındaki yuvalarında 6-7 ayı geçiriyorlar. Aynı çift olduğunu tahmin ediyorum. Hazır yuvalarına gelip, hafif tamir edip hemen kuluçkaya yatıyor. Nisan ayında gelen kırlangıç çiftimiz iki yıldır gözlemliyorum, iki defa kuluçkaya yatığını gördüm. İlk kuluçkadan 5 yavru çıkardı. Onları yuvadan uçurduktan sonra tekrar kuluçkaya yattı ve 4 yavru daha çıkardı. İnternetten araştırdım, üç defa bile kuluçkaya yatarlarmış. Bu demek ki, ortalama 12-15 yavru üreme demektir.

Yumurtaların üstüne, dişi avlanmaya gittiği zaman erkek yatıyor. 15-20 günlük kuluçka döneminden sonra, çıkan yavrular 20-25 günden tüylenip yuvadan uçuyorlar. Dikkatimi çeken aile terbiyeleri var. Kesinlikle yuvanın içine pislemiyorlar. Geceleri ona göre yatıyorlar. Popoları dışarı dönük bir şekilde yuvaya diziliyorlar.

100_5059

Sabah yön değiştirip başlarını yuva dışına çıkartıyorlar ki, anne-babalarının getirdikleri yiyecekleri ağızlarını açarak karşılıyorlar.

100_5064

Yuvada yer olmadığı için anne-baba kırlangıç geceyi dışarıda tel üstüne tüneyerek geçiriyorlar.

100_5063

 

Kırlangıçlar zararsız kuşlardır. Hatta havadaki sinekleri avlamaları nedeniyle insana faydalı kuşlardır. İnsan dostudurlar.

Basit bir örnek verirsek, göçmen kuşlardan kırlangıçlar Afrika’dan 100 bin kırlangıç geliyor ise, 2-3 kuluçkada çoğalıp 850 bin kırlangıç sürüsü olarak dönüyorlar demektir.

Saygılar ve sevgiler.

Abdurrahman Balcılar

Twitter: abdurrahman balcılar@abbalcilar

Mail : ab.balcilar@hotmail.com

Blog: blog.milliyet.com.tr/cansever

Blog: balcilarblog.com

Not: Görseller tarafımdan çekilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir